Tervetuloa Ateenaan

Ateenan esittely

Ateena, Kreikan pääkaupunki ja antiikin kulttuurin kehto, tarjoaa matkailijoille ainutlaatuisen sekoituksen historiaa, kulttuuria ja nykyaikaa. Kaupunki sijaitsee Attikan niemimaalla, ja sen rikas historia ulottuu tuhansien vuosien taakse.

Ateena tunnetaan erityisesti antiikin Ateenan ajoilta, jolloin se oli merkittävä polis ja kulttuurin keskus. Akropolis, kaupungin ikoninen kukkula, kätkee sisäänsä maailmankuulun Parthenonin temppelin, joka on omistettu jumalatar Athenelle. Akropolis-museo tarjoaa syvällisen katsauksen alueen historiaan.

Ateenan matkailijan vinkit

Suunnitellessasi matkaa Ateenaan, kannattaa harkita vierailua keväällä tai syksyllä, kun sää on miellyttävän lämmin. Kesäaika voi olla hyvin kuuma, joten varaudu hellemekkoihin ja aurinkosuojaan. Ateenassa on erinomaiset julkisen liikenteen yhteydet, joten kannattaa tutustua metron, bussien ja raitiovaunujen käyttöön liikkumisen helpottamiseksi.

Kun tutkit Ateenaa, suosittelemme varaamaan aikaa myös sen viehättävälle vanhankaupungin alueelle, Plakalle. Kapeat kujat, perinteiset tavernat ja antiikkikaupat luovat ainutlaatuisen tunnelman. Ateenassa on myös vilkas yöelämä, jossa voit nauttia kreikkalaisesta musiikista, tanssista ja maukkaista meze-herkuista.

Historia ja kulttuuri

Antiikin Ateena

Antiikin Ateenan aika oli merkittävä kreikkalaisen sivilisaation ja demokratian kehittymisen kannalta. Kaupunki oli kuuluisa filosofeistaan, kuten Sokrateesta, Platonista ja Aristoteleesta, sekä näyttävästä arkkitehtuuristaan ja taiteestaan.

Voit tutustua antiikin Ateenan jäänteisiin vierailemalla Akropoliin lisäksi muissa historiallisissa kohteissa, kuten Agora-kävelykadulla ja Hephaistoksen temppelissä. Vaeltelemaan pääset myös antiikin aikaisille roomalaisille raunioille, kuten Hadrianuksen portille ja Herodeion-teatterille.

Ateenan historialliset nähtävyydet

Ateena tarjoaa monia muitakin historiallisia nähtävyyksiä. Voit vierailla Zeuksen temppelissä, joka on yksi suurimmista antiikin aikaisista temppeleistä. Myös Panathenaic Stadium on vaikuttava nähtävyys, jossa pidettiin antiikin olympialaisia. Käy myös tutustumassa Benaki-museoon, joka esittelee Kreikan kulttuurin monipuolista historiaa.

Ateenan kulttuuritarjonta on rikas ja monimuotoinen. Ooppera, teatteri, nykytaidegalleriat ja musiikkifestivaalit tarjoavat elämyksiä kaikenlaisille kulttuurinnälkäisille matkailijoille. Muista myös maistaa kreikkalaista ruokaa paikallisissa tavernoissa, joissa voit kokea perinteisen musiikin ja tanssin esityksiä.

Kreikan kansallisooppera

Kreikan kansallisooppera on Ateenan ylpeys, ja siellä voit nauttia upeista musiikki- ja tanssiesityksistä. Oopperatalo sijaitsee Kulttuurikompleksi Stavros Niarchosin alueella, joka tarjoaa myös muita kulttuuritapahtumia ja näyttelyitä. Tarkista ohjelmisto ja kokeile kulttuurillista elämystä klassisen musiikin ja oopperan parissa.

Arkeologiset museot ja galleriat

Ateenassa on useita arkeologisia museoita ja gallerioita, joissa voit tutustua Kreikan rikkaaseen menneisyyteen ja taiteeseen. Vieraile esimerkiksi Kreikan kansallismuseossa, jossa on laaja kokoelma antiikin aikaisia esineitä. Myös Benaki-museo, Nykytaiteen museo ja Akropolismuseo tarjoavat mielenkiintoisia näyttelyitä ja taideteoksia.

Nähtävyydet

Akropolis ja Parthenon

Ateenan ehdoton kohokohta on Akropolis, joka kohoaa kaupungin yläpuolella. Akropoliksella sijaitsee upea Parthenonin temppeli, joka on omistettu jumalatar Athenelle. Temppeli on antiikin kreikkalaisen arkkitehtuurin mestariteos ja tarjoaa upeat näkymät yli Ateenan.

Plaka ja vanhakaupunki

Vierailu Plakassa, Ateenan vanhassakaupungissa, vie sinut ajassa taaksepäin. Kapeat kujat, perinteiset talot ja viehättävät pikkuputiikit luovat aidon kreikkalaisen tunnelman. Plakassa voit nauttia paikallisista herkuista, tutustua pieniin museoihin ja tehdä ostoksia.

Ateenan kansallismuseo

Ateenan kansallismuseo on aarreaitta kreikkalaiselle taiteelle ja historialle. Museo tarjoaa kattavan kokoelman antiikin aikaisia veistoksia, maalauksia ja arkeologisia löytöjä. Voit tutustua Kreikan muinaiseen menneisyyteen ja ihailla kuuluisia pronssisia Poseidonin veistoksia sekä muita arvokkaita esineitä.

Syntagma-aukio ja parlamenttitalo

Syntagma-aukio on Ateenan keskustan sydän ja paikka, jossa voit kokea kaupungin vilinän. Aukion keskellä sijaitsee Kreikan parlamenttitalo, jossa päivittäin järjestetään perinteinen vahdinvaihtoseremonia. Voit myös rentoutua aukiolla ja ihailla kauniita puistoja sekä suihkulähteitä.

Lycabettus-kukkula ja näköalat

Ateenan korkein kohta on Lycabettus-kukkula, jolta avautuvat henkeäsalpaavat näköalat yli kaupungin ja Välimeren. Voit nousta kukkulalle joko kävellen tai köysiradalla. Kukkulalla sijaitsee myös viehättävä valkoinen kirkko, johon voit tutustua ja ihailla auringonlaskuja kaupungin yllä.

Ruoka ja juoma

Perinteinen kreikkalainen keittiö

Kreikan ruokakulttuuri tarjoaa herkullisia makuelämyksiä. Perinteisessä kreikkalaisessa keittiössä korostuvat oliiviöljy, tuoreet yrtit, vihannekset, liha ja merenelävät. Maista moussakaa, souvlakia, tzatzikia ja muita kreikkalaisia herkkuja. Älä myöskään unohda kokeilla kreikkalaista fetajuustoa ja oliiveja.

Parhaat ravintolat Ateenassa

Ateenassa on laaja valikoima ravintoloita, jotka tarjoavat paikallisia herkkuja ja kansainvälistä keittiötä. Voit nauttia perinteisistä tavernoista Plakassa tai valita hienostuneemman illallisen jossain kaupungin trendikkäämmistä ruokapaikoista. Muista myös kokeilla ouzoa, kreikkalaista anisviinaa, joka on suosittu paikallinen juoma.

Suositut ruokamarkkinat ja herkut

Ateenassa voit kokea aitoja ruokamarkkinoita ja herkkutorien tunnelmaa. Käy esimerkiksi Monastirakin ja Varvakiosin ruokamarkkinoilla, joissa myydään tuoreita hedelmiä, vihanneksia, oliiveja, juustoja, leipää ja muita herkkuja. Osta tuliaisia kotiin ja nauti aitojen kreikkalaisten tuotteiden mausta.

Ostokset ja yöelämä

Ermou-katu ja ostosalueet

Ateena tarjoaa loistavia ostosmahdollisuuksia niin perinteisiin putiikkeihin kuin moderniin ostoskeskuksiin. Ermou-katu on yksi kaupungin suosituimmista ostoskaduista, jossa voit löytää muotia, kenkiä, koruja ja souvenireja. Plaka ja Monastiraki ovat myös mainioita alueita ostosten tekemiseen.

Souvenir-liikkeet ja käsityöläiset

Ateenassa voit ostaa ainutlaatuisia matkamuistoja ja käsintehtyjä tuotteita. Vieraile Plakan viehättävissä putiikeissa ja löydä tuliaisiksi keramiikkaa, koruja, ikoneita ja muita perinteisiä käsityötuotteita. Monastirakin kirpputori on myös suosittu paikka löytää ainutlaatuisia aarteita.

Ateenan yöelämän helmiä

Ateenan yöelämä tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja illanviettoon. Voit nauttia drinkkejä trendikkäissä baareissa Gazi-alueella tai suunnata kaupungin keskustan lukuisiin yökerhoihin, joissa voit tanssia aamuun asti. Lisäksi Psiri-kaupunginosassa on vilkas katumuusikkojen ja tavernojen alue, jossa voit kokea kreikkalaisen musiikin tunnelmaa.

Ateenan ulkoilma-aktiviteetit

Linnanmäki ja puistot

Ateenassa on useita viihtyisiä puistoja ja viheralueita, joissa voit rentoutua ja nauttia ulkoilmasta. Yksi suosituimmista on Linnanmäki eli Filopappoksen kukkula, josta avautuvat upeat näkymät kaupungin yli. Voit myös vierailla kansallispuistoissa, kuten Parnitha-vuorella tai Hymettus-vuorella, ja nauttia patikoinnista tai piknikistä luonnon keskellä.

Rantalomat lähellä Ateenaa

Vaikka Ateena ei sijaitse rannikolla, lähellä kaupunkia on kauniita rantoja, joissa voit viettää rentouttavia rantalomahetkiä. Matka rannalle kestää vain noin 30-60 minuuttia. Suuntaa esimerkiksi Glyfadaan, Vouliagmeniin tai Lagonisiin ja nauti hiekasta, auringosta ja Välimeren virkistävästä vedestä.

Purjehdus ja veneretket

Ateenan läheisyydessä on myös mahdollisuus kokea unohtumattomia purjehdus- ja veneilyelämyksiä. Voit vuokrata oman purjeveneen tai osallistua järjestetyille veneretkille. Tutki Ateenan rannikkoa, vieraile piilotetuilla rannoilla ja saarilla, ja nauti merituulesta ja upeista maisemista.

Ateena lapsiperheille

Ateenan eläintarha

Ateenan eläintarha, Attica Zoological Park, tarjoaa hauskaa ja opettavaista ajanvietettä lapsille. Eläintarhassa lapset voivat tutustua erilaisiin eläimiin, kuten leijoniin, elefantteihin, apinoihin ja lintuihin. Lisäksi eläintarhassa järjestetään päivittäisiä esityksiä ja interaktiivisia ohjelmia.

National Gardens -puisto

National Gardens on suuri puisto Ateenan keskustassa, jossa lapset voivat leikkiä ja rentoutua. Puistossa on leikkipaikkoja, viheralueita, lampia ja jopa eläimiä, kuten kilpikonnia ja riikinkukkoja. Lapset voivat nauttia piknikistä, leikkiä leikkikentillä ja ihastella kauniita kasveja ja kukkia.

Technopolis – Kulttuurikeskus

Technopolis on entinen tehdasalue, josta on kehittynyt kulttuurikeskus ja suosittu kohde lapsiperheille. Siellä järjestetään erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä, kuten tiedeshow’ta, teatteriesityksiä ja työpajoja lapsille. Lisäksi alueella on leikkipuistoja, ravintoloita ja kahviloita, joissa perheen pienimmät viihtyvät.

Ateenaan liikkuminen

Julkiset liikennevälineet

Ateenassa on hyvin kehittynyt julkisen liikenteen verkosto, joka helpottaa kaupungissa liikkumista. Voit käyttää metroa, bussia, raitiovaunua ja lähijunia päästäksesi eri puolille kaupunkia. Metrolinja 3 on erityisen kätevä, sillä se kulkee läpi keskustan ja yhdistää tärkeimmät nähtävyydet.

Taksi

Taksi on toinen kätevä tapa liikkua Ateenassa, etenkin jos haluat nopean ja mukavan kyydin. Takseja voi löytää kaupungin kaduilta tai voit pyytää hotelliltasi tilaamaan taksin puolestasi. Muista tarkistaa, että taksimittari on päällä matkan alkaessa.

Kävellen ja pyöräillen

Ateenassa voit myös tutustua kaupunkiin kävellen tai pyöräillen. Monet nähtävyydet sijaitsevat lähellä toisiaan, joten kävely on kätevä tapa tutustua alueisiin, kuten Plaka ja Monastiraki. Voit myös vuokrata polkupyörän ja tutkia kaupunkia pyöräillen. Muista noudattaa liikennesääntöjä ja käyttää turvallisia reittejä.

Hintataso Ateenassa

Ruokailu

Ateenassa on laaja valikoima ravintoloita ja ruokapaikkoja eri hintaluokissa. Edullisissa pikaruokapaikoissa voit saada aterian noin 5-10 euron hintaan, kun taas keskitason ravintoloissa ruokailun hinta voi olla noin 15-25 euroa per henkilö. Hienommissa ravintoloissa ja gourmet-ravintoloissa hinnat voivat olla korkeammat.

Majoitus

Ateenassa on monia majoitusvaihtoehtoja eri hintaluokissa. Edullisimmat hostellit ja budjettihotellit voivat maksaa noin 20-50 euroa per yö. Keskitason hotellien hinta vaihtelee yleensä välillä 50-100 euroa per yö. Luksushotelleissa ja boutique-hotelleissa hinnat voivat olla korkeammat.

Julkisen liikenteen liput

Ateenan julkisen liikenteen liput ovat kohtuuhintaisia. Yhden matkan lippu metrossa, bussissa tai raitiovaunussa maksaa noin 1,40 euroa. Voit myös ostaa päivälipun tai useamman päivän lippuja, jotka ovat edullisempi vaihtoehto, jos aiot käyttää julkista liikennettä enemmän.

Nähtävyyksien pääsyliput

Ateenassa on useita merkittäviä nähtävyyksiä, joihin saattaa olla pääsymaksu. Esimerkiksi Akropoliksen lipun hinta on noin 20 euroa. Muiden nähtävyyksien, kuten museoiden ja historiallisten kohteiden, pääsyliput vaihtelevat yleensä välillä 5-15 euroa.

Lisätietoa Ateenasta

 • This is Athens – Ateenan virallinen matkailusivusto, joka tarjoaa tietoa nähtävyyksistä, tapahtumista, ruokapaikoista ja paljon muusta.
 • Kreikkaan: Ateena – Suositun kreikkaan.com sivujen Ateena opas
 • Visit Greece – Kreikan matkailutoimiston virallinen sivusto, jossa voit löytää tietoa Ateenasta sekä muista Kreikan matkakohteista.
 • Wikipedia – Ateena – Ateenaa koskeva Wikipedia-artikkeli, jossa on kattava tieto kaupungista, sen historiasta, nähtävyyksistä ja kulttuurista.
 • Lonely Planet – Ateena – Lonely Planetin matkaopas Ateenaan, jossa on tietoa suosituista nähtävyyksistä, ruokapaikoista, majoitusvaihtoehdoista ja paljon muuta.
 • TripAdvisor – Ateena – TripAdvisorin matkailijoiden arvostelut, vinkit ja suositukset Ateenasta, auttaen sinua suunnittelemaan täydellisen matkan.

 


Kommentit

Ateena — Ei kommentteja

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>